Majčin dan

Ma kojim jezikom pričale i veri pripadale majčinstvo je za svaku ženu najdragocenije iskustvo u životu.

Danas vam prenosim priču jedne mame o značenju Majčinog dana za nju koji se  proslavlja 12. Maja.

Bila sam prešla tridesetu. Sedela sam u jednoj crkvi na Srednjem zapadu i briznula u plač. Bio je Majčin dan. Damama svih oblika i veličina, mladim i starim, aplaudirale su njihove porodice i svi vernici u crkvi. Svaka je dobila po jednu predivnu ružu i vratila se na svoje mesto. Samo sam ja sedela praznih ruku. Bila sam ojađena verujući da me je mimoišla sreća da postanem deo te velike avanture, član tog odabranog ženskog udruženja koje se zove majčinstvo.

Sve se to promenilo jednog februara kada sam, približavajući se četrdesetoj, donela na svet Gabrijela. Trudovi su trajali dvadeset četiri sata, a onda se pojavilo to malo klupko radosti od tri kilograma. Nije čudo što su one dame dobijale cveće!

Svaka majka koja je preživela jedan porođaj, samu sebe zaprepasti odlukom da to ponovi. Džordan se rodio sledećeg marta. Bio je manji i porođaj je trajao kraće, ali i dalje sam smatrala da zaslužujem cveće.

Žensko udruženje čiji sam član postala, podrazumeva, između ostalog, devet meseci neutoljive želje za neobičnom hranom. Neobjašnjivo nabacivanje kilograma. Hod koji malo podseća na bufala, a malo na patku. Specijalne jastuke u krevetu koji treba da podupru to ispupčenje i da popune udubljenje na leđima, ali da izbegnu pritisak na mokraćnu bešiku. Dugačke strije koje kulminiraju mučnim porođajnim bolovima.

Ovaj period se završava porođajem. Ali tek detetovim rođenjem počinje period inicijacije u ovom velikom ženskom udruženju. Bolni trzaji srca daleko prevazilaze porođajne muke, ma kakve one bile. Osetila sam to kada se moj stariji sin prvi put posekao tako da mu je potekla krv, kada je imao jake groznice ili se borio sa upornom upalom pluća. Kada se moj mlađi sin uplašio velikog psa koji je lajao, kada je skoro završio pod točkovima automobila i kad je uginuo njegov omiljeni hrčak.

Ako se devet meseci mogu učiniti predugim, period inicijacije praktično nema kraja. Kada se moji sinovi nakašlju, ja se probudim. Čujem i kad njihove mede padnu s kreveta. U samoposluzi reagujem na svaki dečiji glasić koji kaže Ma-ma, iako ta deca nisu moja!

Prošla sam period bočica, kako se koristi noša, prvih dana u školi i prvih poseta zubaru. Na redu su prvi lomovi, prve ljubavne muke i prve vožnje automobila. Nadam se da ću ih jednog dana obojicu videti srećno oženjene, sa sopstvenom decom. Onda ću zaraditi članstvo u jednom još ekskluzivnijem udruženju – udruženju „baka“.

Za sada je lozinka koja otvara moje srce „Mama“, i ja sam svojim sinovima zbog toga zahvalna. Posebno na dan njihovih rođendana i na Majčin dan. Moji mladi sinovi još ne shvataju koliko cenim ovo izuzetno članstvo i ne bi ga obeležili cvećem da ih na to ne podsetimo. Ipak, kad god zajedno šetamo, oni uberu za mene buketiće poljskog cveća, „tek tako“.

IMG_0427
Tijanin rad na temu Majčin dan. Güxi Kinderkrippen

 

Nestrpljivo iščekujem ovogodišnju proslavu Majčinog dana – on je za mene istovremeno božansko dostignuće telesnog, uzvišenost zajedništva i beskrajna zahvalnost Bogu dok gledam moje sinove kako postaju ljudi. Zbog Gabrijela i Džordana ja plaćam članarinu i imam člansku kartu u Klubu. Srećan mi Majčin dan!

Mama Šeron Krejmer

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s