Magični ždral

U Japanu postoji legenda koja kaže, onom ko uspe da napravi 1000 origami ždralova biće ispunjena jedna želja. Neki pak smatraju kako umesto jedne želje, onaj ko ih napravi dobiće večnu sreću, bilo u obliku dugog života, oporavka od povrede ili bolesti. Ždral je u Japanu jedna od mitoloških, odnosno svetih životinja te se veruje kako može živeti 1000 godina. Ovu zanimljivu legendu sam pročitala tek kada sam već uveliko počela da ih pravim. Saznavši za nju želela sam da ih napravim što više, kako bih odgonetnula tu mitsku istinu o ždralovima.

Cela priča o ždralovima je počela još letos, kada su ptice privukle Tijaninu pažnju i postale predmet njenog interesovanja. Brzo je otkrila da su ptice društvene životinje i da međusobno komuniciraju pevanjem. Vremenom su se naše šetnje polako pretvarale u potragu za pticama. Često smo nailazile na čitavo jato galebova, koji bi doleteli sa obižnjeg jezera u park blizu naše zgrade. Uživala sam dok gledam kako joj svaki put bezbroj vrabaca izmami osmeh dok se kreću u nekom čudnom, samo njima znanom ritmu dok lete od jedne klupe do druge, kako bi sakupili sve ostatke užina nekih maminih i tatinih ptića.

Jednoga dana za vreme naše šetnje nismo sreli baš nijednu pticu. Tražili smo ih svuda, prošli smo kroz sve obližnje parkove, školska dvorišta i male ulice i nigde ih nije bilo. Možda spavaju ili su možda baš sve otišle na jezero kako bi se okupale. Nisam znala šta drugo da joj kažem, gde su, kako to da nema baš ni jedne. Iskreno do skoro ih nisam ni primećivala, osim ako baš nisu na trotoaru ispred mene. Ne sećam se kada sam i zbog čega prestala da primećujem ptice. Tužno je to, mislim se u sebi, ali me raduje što je Tijana tu da me podseti na lepotu ptica, na radost, na ljubav i sreću!

Na putu do stana svratile smo u jednu prodavnicu po papir za origami figurice. Nisam mogla da dočekam da dodjemo kući i počnemo sa pravljenjem i nizanjem ptica po plafonu sobe. Od svih papirnih ptica za koje su postojala uputstva u priručniku dobijenom uz origami papir najlepši su mi bili ždralovi. Tako sam počela  da ih pravim. U početku mi baš nije išlo – jedan papir, drugi, treći, osmi i onda nešto nalik patkici. Bila sam na korak da odustanem. Samo šta da kažem Tijani, da ipak nećemo praviti ždralove jer je preteško, a mene mrzi da se potrudim više. Nema šanse, neću ja da budem primer lakog odustajanja zbog 10 neuspelih ždralova.

Tijana je već uveliko spavala dok sam na dlanu ponosno držala prvog, uspešno završenog ždrala. I tako sam za par sati napravila dovoljno da oblepim plafon sobe kako sam ranije zamislila. Dok sam pravila poslednjeg ždrala, setila sam se japanske legende. Ni trenutka više nisam sumnjam u njenu istinitost, jer ko zaista sam napravi 1000 ždralova taj će biti sposoban da ispuni svaku svoju želju i nameru.

Istrajnost, marljivost i strpljivost koju ćete razviti dok ih pravite spremiće vas za svaki izazov koji se nađe pred vama. Origami me je samo podsetio da su prave prilike često prikrivene teškim radom, zato ih većina ljudi ne prepozna.❤️

 

1000 origami ždralova za ispunjenje jedne želje
dsc_0462-1
Napravite i poklonite ždrala svima koje volite
Ždral je u Japanu jedna od mitoloških životinja

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s