Šetnja kroz Botaničku baštu

Praznična euforija je prošla, izgleda mi da je opet trajala dovoljno dugo da nas ostavi umorne i iscrpljene već uoči proslave druge Nove godine. Čini mi se kao da baš u vreme namenjeno za posvećenost porodici i nekim duhovnim vrednostima mi se kolektivno pretvarama u gomilu kapitalističkih fanatika.

Uz pregršt najdivnijih poklona, novu odeću i ogromnu količinu hrane baš uoči proslave druge Nove godine, možda bi vam se moglo učiniti da ste izgubili kompetentnost za sve one pred vas postavljene ciljeve koji se nalaze u planerima nekih lepih korica, koje smo već krajem decembra radosno popunjavali. Možda bi vam se moglo učiniti i da posle praznika nije bilo dovoljno iskrene bliskosti sa članovima porodice iako ste svi posle dužeg vremena bili slobodni i posvećeni jedni drugima. I na kraju bi vam se moglo učiniti da i niste baš sigurni u prioritete koji su vam bili važni u vreme praznika.

Mnogo puta do sada i meni se sve ovo učinilo, ali ne i ove godine. Kada uvidite da svet u kojem živimo već uveliko diktira da treba da postojimo isključivo u formi potrošačkog društva, koje za cilj ima uništavanje čoveka kao umnog bića, e tek tada ćete očajnički želeti da zaštitite sebe, svoje dete i porodicu. Kada shvatite da stalno stičemo i kupujemo a pri tom ne dobijamo ono što zaista želimo, tek tada će te se istinski promeniti ako vam je bitno da sačuvate sebe i svoju porodicu od pogrešnih stvari i poremećenih vrednosti.

Kada smo ove godine okitili jelku pod nju smo stavili mnoštvo lepo upakovanih kutija koje podsećaju na prave pravcate poklone. Zapravo to i jesu pokloni koje nam je prethodna godina donela. Ima tu baš svega, od prazne kutije omiljenog nam čaja, preko kutije fotoaparata i jedne drvene igračke kupljene još letos. Zahvalna sam prošloj godini na svemu i preponosna na sve nas. Ponosna sam na to što je Tijana prohodala, propričala i izrasla u pravu radoznalicu. Ponosna sam na Nikolin svaki naučni uspeh i borbu da nam obezbedi siguran, miran i bezbrižan život. Ponosim se sobom jer imam zdravu i jaku porodicu.

Ove godine smo na treći dan Božića umesto u tržni centar pohitali pravo u Botaničku baštu. Iako je skroz okovana snegom i ledom, meni je nekako baš najlepša u zimu. Nezaboravan je osećaj kada otvorite vrata velikog staklenika i pravo sa snega i iz suvog vazduha koji vam već danima smeta uđete u jednu toplu oazu sa beskonačno vlažnim vazduhom. Posle šetnje među svim tim egzotičnim biljkama nemoguće je da se ne osetite nekako preporođeno,lepo i nadahnuto. Sama činjenica da smo prodisali, da nam je toplo i da po nama padaju kapljice vode koje jedva da i osećamo, dok napolju svuda oko nas je ogroman sneg koji ne prestaje da veje, stvara specijalan i čarobni osećaj koji samo priroda može da udesi i izazove u nama.

img_7572
Akvarium u Botaničkoj bašti, januar 2019.godina
file_001 (1)
Botanička bašta u Cirihu, januar 2019.godina
file_001 (2)
Akvarium u Botaničkoj bašti, januar 2019.godina
file_001 (3)
Botanička bašta u Ciruhu, januar 2019.godina
file_001 (4)
Botanička bašta u Cirihu, januar 2019.godina
file_001 (5)
Botanička bašta u Cirihu, januar 2019.godina
file_001 (6)
Botanička bašta u Cirihu, januar 2019.godina

Svaki uspeh počinje tako što raširite svoja krila i verujete u svoju kreativnost, intuiciju i svoj cilj. Razvijajte svoje lepe osobine kako bi bili najbolja verzija sebe, baš ona koja inspiriše i oplemenjuju druge ljude. Neka vaša lična strategija uvek bude u skladu sa moralnim načelima. Nemojte strepeti da kao takvi nećete uspeti i opstati. Samo takvi su neprocenjivi i nepobedivi.

Želim vam svima da budete to što jeste, jer se baš takvi samo jednom dese. Trudite se da sebi obezbedite mikroklimu u kojoj ste najbolja verzija sebe, onu u kojoj najbolje funkcionišete. Samo tako ćete moći da utičete na sve ono što vas okružuje. Setite se kako veliki staklenik Botaničke bašte uspeva da iako okovan snegom na posletku prevari zimu i umilostivi je da se preda proleću.<3

img_7688
Botanička bašta u Cirihu, januar 2019.godina

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s