Tajna novogodišnje jelke

„Nova godina će, razume se, stići i onima koji je ne budu čekali. Medjutim, sva čar i jeste u čekanju, a ne u Novoj godini. Lepo je čekati nešto u šta ste sigurni da će doći. Čekali smo u životu razne stvari, to svi znamo, a uvek su nam i sigurno dolazile samo nove godine.”

Duško Radović

Glavni simbol Nove godine, već vekovima unazad, predstavlja JELKA. Drvo koje ima moć da ostane zimzeleno preko cele godine. Verovalo se da jelka ima posebnu moć da tera zle duhove, bolesti i nedaće pa su se zbog toga ljudi pre skoro deset vekova odlučili da ona bude glavni simbol Nove godine. Smatrali su je simbolom života koji povezuje dva sveta, zemlju i nebo. U njene čarobne moći uverili su se i svi oni koji su bolest zvanu skorbut    (bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C u organizmu) uspešno lečili čajem od jelovih iglica.

U početku se jelka kitila različitim kolačima, bombonama, svećama, suvim plodovima voća kako bi se umilostivile duše predaka. Kako je jelka odolevala svim promenama koje su zahvatale ljudsko društvo tako se i njena simbolika prilagođavala i odgovarala na sve novonastale društvene promene i prilike. Od simbola koji označava blagostanje, sreću, radost i nadu, jelka je danas postala simbol prestiža.

Danas su od presudnog značaja ovog novogodišnjeg simbola estetski izgled i veličina. Boja ukrasa koju ćete staviti na novogodišnju jelku menja se iz godine u godinu kao kakav modni trend. Jedne godine je zlatna vodeća boja, sledeće kombinacija plave i srebrne, zatim roza. Neki, pak,  smatraju da je kićenje jelke u XXI veku postala prava egzibicija za koju vam je potrebna najbolja drugarica, profesionalni fotograf, dizajnirana haljina, pomoć četiri inžinjera i jednog arhitekte uz mnoštvo swarovski kristala i nekoliko pozlaćenih kugli 24-karatnim zlatom.

Praznovanje nove nastupajuće godine mene asocira na porodicu, toplinu i običaj koji se odomaćio u svim zemljama sveta bez obzira na versku pripadnost. Internacionalni praznik, koji predstavlja kolektivno slavlje još jedne uspešne revolucije Zemlje oko Sunca koja traje uvek tačno 365 dana i 6 časova. Svi se kolektivno radujemo novom putovanju i nadamo se da će biti najbolje od svih do sada.

Pre dve godine sam se uverila da čarobnu atmosferu u domu može da unese i nekoliko malih papirnih jelki. Da, baš tako. Nema zlatnih, crvenih, pozlaćenih, plavih, srebrenih i swarovski ukrasa. Sve što vam je potrebno je najobičniji časopis ili nekakav reklamni katalog. Sam proces izrade papirne jelke je veoma jednostavan i lak. Katalog za moju papirnu jelku sam pronašla na tramvajskoj stanici, besplatan je i izlazi samo petkom. Ovaj broj je posvećen Novoj godini, tako da je baš idealan da se transformiše u jednu lepu novogodišnju jelku. Za početak sam mu otklonila krute i “masne” korice kako bi mi ostao samo papir.

 

 

– Uputstvo za rad-

 

1. Presavite stranicu na pola, kao na slici kako biste dobili trougao.

DSC_1061

2. Spoljašnju stranu trougla presavite još jednom uz ivicu kataloga i dobićete oblik kao na drugoj slici.

DSC_1058

3. Na dnu stranice će se pojaviti trouglasti deo koji je duži od donje ivice časopisa. Njega podvite ka unutra kako bi donja ivica trougla bila iste dužine kao i sledeća stranica u časopisu.

DSC_1059

4. Isti postupak ponovite sa svim preostalim stranicama časopisa. Kada završite podignite vašu jelku uspravno i ravnomerno rasporedite trouglove. Ja sam mojoj dodala i nekoliko krugova zlatne trake.

 

Novogodišnja jelka od papira
Novogodišnja jelka od papira

 

Glavni simbol Nove godine je spreman. Višestruke prednosti ove jelke ogledaju se u njenoj lakoj  prenosivosti, potpunoj bezbednosti po decu i okolinu ukoliko je reciklirate na pravilan način nakon praznika. Nema bojazni i ako ih slučajno oborite, lako se i brzo mogu popraviti. Neodoljive su i uz sve to ostavljaju vam vremena i novca za neke prave i mnogo važnije stvari u vreme novogodišnjih praznika. Idealne su i kao scenografija prilikom vašeg plesa uz neku od popularnih novogodišnjih pesama u znak slavlja još jedne uspešno završene okretne igre  Zemlje oko Sunca.

 

Srećni Vam praznici!

Nevena

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s